Για γονείς

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να συγκρίνουν τα παιδιά τους

Posted in Για γονείς

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να συγκρίνουν τα παιδιά τους

Αναπόφευκτα στην ζωή μας, έχουμε την τάση να συγκρίνουμε.

Να συγκρίνουμε αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους. Να συγκρίνουμε την ζωή μας με την ζωή τον άλλων, το τι έχουμε και δεν έχουμε σε σχέση με άλλους, ακόμα και τον εαυτό μας σε σχέση με το παρελθόν μας.

Η τάση αυτή για σύγκριση, πηγάζει από την τάση για βελτίωση, ανάπτυξη και ανάδειξη. Μας δείχνει, ή μας υπενθυμίζει θα έλεγα καλύτερα, τους στόχους μας, τις φιλοδοξίες μας, το ποιοι θέλουμε να είμαστε.

Γιατί τα παιδιά βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή, απογοητεύονται εύκολα και δεν έχουν φίλους;

Posted in Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς

Γιατί τα παιδιά βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή,  απογοητεύονται εύκολα και δεν έχουν φίλους;

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο τόσο εξαίσιο σε κάθε του σημείο, ώστε θεωρώ απαραίτητο να έρθει στα χέρια κάθε γονέα. Δυστυχώς τα προβλήματα συμπεριφοράς και τα μαθησιακά αυξάνονται συνεχώς.

Είναι συχνή παρατήρηση από πολλούς εκπαιδευτικούς ότι τα παιδιά μας χειροτερεύουν όλο και περισσότερο σε πολλά ζητήματα. Παρατηρείται μία πτώση στην κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή λειτουργικότητα των μαθητών καθώς και μια ραγδαία αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών και άλλων διαγνώσεων.

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα ;

Posted in Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα ;

Τα παιδιά όλων των ηλικιών συχνότερα ή πιο σπάνια λένε ψέματα. Οι λόγοι ποικίλουν και σχετίζονται με διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, τη σχέση με τους γονείς, τον φόβο τιμωρίας/ σύγκρουσης ή την αδυναμία ανάληψης ευθύνης. Οι γονείς όμως μέσα από τη σχέση τους με το παιδί τους μπορούν να μετριάζουν ή ακόμα και να ελαχιστοποιήσουν τέτοιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

ΔΕΠΥ: Συμβουλές διαχείρισης των συμπτωμάτων στο σχολείο και στο σπίτι

Posted in ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας), Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

ΔΕΠΥ:  Συμβουλές διαχείρισης των συμπτωμάτων στο σχολείο και στο σπίτι

Κάθε περίπτωση παιδιού με ΔΕΠΥ είναι διαφορετική, αφού ο εγκέφαλος του κάθε παιδιού επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά με  ΔΕΠΥπαρουσιάζουν μια σειρά συμπτωμάτων: μερικά είναι υπερκινητικά, κάποια ονειροπολούν συνεχώς και άλλα απλά φαίνεται να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε, πώς η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε σαν γονείς ή σαν εκπαιδευτικοί να επιλέξουμε τις κατάλληλες στρατηγικές, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Διάβασμα του παιδιού στο σπίτι: Τι ΝΑ κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε

Posted in Για γονείς

Διάβασμα του παιδιού στο σπίτι: Τι ΝΑ κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε

Η καθημερινή μελέτη των παιδιών στο σπίτι είναι ένα θέμα, που προβληματίζει πολλούς γονείς

Τι ΝΑ κάνετε:

  • Από την πρώτη τάξη του Δημοτικού δείξτε στο παιδί σας, πώς να οργανώνει τη μελέτη του.
  • Οργανώστε κατάλληλα το χώρο που διαβάζει.
  • Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα αρχίζει το διάβασμα.
  • Πριν το διάβασμα αποφύγετε την τηλεόραση, γιατί συνήθως αποσυντονίζει τα παιδιά
  • Καλό είναι να ξεκινάει με το διάβασμα των πιο δύσκολων μαθημάτων πρώτα.

Διάγνωση

Posted in Αυτισμός, ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας), Δυσαριθμησία, Για γονείς, Δυσγραφία, Δυσλεξία, Διάγνωση, Δυσορθογραφία, Ειδική Αγωγή, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, Νοητική Υστέρηση, Σύνδρομο Asperger

Διάγνωση

Η αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης

Οι σοβαρές βλάβες, που έχουν σαν επακόλουθο κάποια μορφή αναπηρίας, μπορούν να γίνουν αμέσως αντιληπτές. Σε άλλες, όμως, περιπτώσεις μπορεί η προβληματική ιδιαιτερότητα του παιδιού να αργήσει να εκδηλωθεί, η διάγνωση να γίνει καθυστερημένα, με

Διακοπές τέλος…

Posted in Για γονείς

Διακοπές τέλος…

Οι διακοπές αποτελούν για όλους μας ένα ευχάριστο διάλειμμα από την απαιτητική καθημερινότητα. Ιδιαίτερα για τους γονείς, είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, να τα χαρούν και να παίξουν μαζί τους. Αλλά, όπως κάθε διάλειμμα, έτσι κι οι διακοπές φτάνουν κάποια στιγμή στο τέλος τους… Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν οι διακοπές τελειώσουν και πρέπει να γυρίσουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς;

 

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Posted in ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας), Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς, Ειδική Αγωγή, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder - είναι μια από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και αναφέρεται σε άτομα,

Δουλειές του σπιτιού και ενίσχυση αναπτυξιακών δεξιοτήτων

Posted in Ανάπτυξη παιδιού, Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς

Δουλειές του σπιτιού και ενίσχυση αναπτυξιακών δεξιοτήτων

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι οι δουλειές του σπιτιού για τα παιδιά είναι καταπληκτικές όχι μόνο για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας, την προώθηση της υπευθυνότητας και στο να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ικανά μέλη του σπιτιού, αλλά και στην προώθηση διαφόρων αναπτυξιακών δεξιοτήτων;

Δυσλεξία

Posted in Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς, Δυσλεξία, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Δυσλεξία

Τι είναι δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια δυσκολία νευροβιολογικής και νευροαναπτυξιακής φύσης με κληρονομική προδιάθεση. Επηρεάζει τις γνωστικές διεργασίες του εγκεφάλου που αφορούν την κατάκτηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης, γραφής, ορθογραφίας και παράλληλα γίνεται

Δυσλεξία: Δεν είναι και το τέλος του κόσμου!

Posted in Για γονείς, Δυσλεξία, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Δυσλεξία: Δεν είναι και το τέλος του κόσμου!

Το παιδί σας έχει διαγνωστεί με την πιο κοινή από τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ), τη δυσλεξία, και η ανησυχία σας για τη μελλοντική του εξέλιξη σας προβληματίζει ιδιαίτερα. Η σχολική του πορεία σας φαίνεται αβέβαιη και οι προσδοκίες σας για υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις μοιάζουν να γκρεμίζονται. Και αυτό γιατί οι δυσκολίες του σε επίπεδο γλωσσικών διεργασιών είναι ιδιαίτερες και πολυεπίπεδες, αλλά και επειδή καλείστε να αποτρέψετε -εγκαίρως- δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί στην πορεία να ανακύψουν.

Δυσορθογραφία

Posted in Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς, Δυσλεξία, Δυσορθογραφία, Ειδική Αγωγή, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Δυσορθογραφία

Δυσορθογραφία είναι η  δυσκολία που αφορά την ικανότητα του παιδιού να αντιστοιχεί με ευκολία φωνήματα και γραφήματα. Σύμφωνα με την «Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας», η Δυσορθογραφία ορίζεται ως «η δυσκολία στην εκμάθηση της ορθογραφίας και των κανόνων που τη διέπουν».

Εγώ φταίω…

Posted in Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

Εγώ φταίω…

Νομίζεις πως είναι κάπου μακριά και δεν ακούν.

Νομίζεις πως είναι απασχολημένα και δεν σε βλέπουν. Νομίζεις πως είναι μικρά και δεν θα καταλάβουν…

Η μαμά γύρισε αργά από τη δουλειά. Είναι κουρασμένη. Κάνει δουλειές και είναι θυμωμένη.

Εγώ φταίω αν είχα μαζέψει τα παιχνίδια μου, δεν θα χρειαζόταν να κουραστεί για να τα μαζέψει εκείνη…

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σωστά

Posted in Για γονείς

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σωστά

«Η κόρη μου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το κινητό της, το κρύβει κάτω από το γραφείο της, και παίζει με αυτό αντί να κάνει τα μαθήματά της».

«Με απασχολεί που το παιδί μου πέφτει για ύπνο στις δέκα, και πάει έντεκα και δώδεκα η ώρα για να κοιμηθεί, επειδή ανταλλάσσει μηνύματα με τον κολλητό του».

Εκπαίδευση στην τουαλέτα και Αυτισμός

Posted in Αυτισμός, Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς

Εκπαίδευση στην τουαλέτα και Αυτισμός

Η εκπαίδευση ενός παιδιού με αυτισμό στην τουαλέτα είναι μια εξολοκλήρου νέα δεξιότητα. Η διδασκαλία νέων δεξιοτήτων σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λειτουργεί καλύτερα, όταν τα βήματα του εκπαιδευτικού έργου οργανώνονται σε απλά κομμάτια. Η διδασκαλία πρέπει επίσης να είναι συνεπής όλες τις ώρες και το παιδί να μπορεί να προβλέπει τα οφέλη και τις συνέπειες. Για να είναι επιτυχής η εκπαίδευση, το παιδί πρέπει να περάσει από ανάλογες υπενθυμίσεις (χρονομετρημένες επισκέψεις στη τουαλέτα) ώστε να αναγνωρίζει τα σημάδια μιας γεμάτης ουροδόχου κύστης και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>